Przejdź do głównej treści
Między tradycją a kreacją – pokaz Clémenta Bidarda
Między tradycją a kreacją – pokaz Clémenta Bidarda

6-8 listopada 2019 r. w Akademii Kulinarnej Farutex w Łodzi odbyły się trzy wyjątkowe pokazy kuchni francuskiej w wykonaniu Clémenta Bidarda. Szef Bidard zaprezentował 10 autorskich dań, opowiadając o składnikach, z których korzysta w swojej pracy, poszukiwaniu nowych połączeń smakowych i wykorzystywaniu różnych technik.

Clément Bidard należy do piątej generacji w rodzinie, która zajmuje się gastronomią. Od trzech lat razem z ojcem pracuje w rodzinnej restauracji Le Saint Lazare, starając się przywrócić jej utraconą gwiazdkę Michelin.

– Wiem, że nie trafiłbym w gusta wielu gości naszej restauracji, nie biorąc na tapet przepisów tradycyjnych, jednak jako szef kuchni lepiej czuję się w kuchni nowoczesnej. Dlatego podczas swoich pokazów w Polsce chciałem pokazać, w jaki sposób poruszam się we francuskiej przestrzeni kulinarnej. Inspiracje czerpię z tradycyjnych przepisów i zmieniam je we współczesne kompozycje smaków. Sztuka kulinarna musi stać między tradycją a kreacją, ponieważ tylko wtedy wydobywa ze składników to, co najlepsze, należycie docenia dziedzictwo rodzimej kuchni i jest jednocześnie interesująca dla gości – mówi Clément.

Podczas pokazu szef Clément zaprezentował 10 dań – również w formie porcji degustacyjnych. W jego menu znalazły się m.in. żabie udka z purée z czarnego sezamu, clafoutis marchewkowe z kurkami i szafranem, marynowane przegrzebki z pianką dyniową i carpaccio z dyni piżmowej czy gołąb z salsefią i jusem czekoladowym. W swoich daniach Clément Bidard wykorzystał produkty z oferty Bidfood Farutex.

W spotkaniu wzięło udział ponad 120 szefów kuchni i restauratorów z całej Polski.

Zapraszamy do obejrzenia relacji fotograficznej! Autorem zdjęć jest Jakub Wilczek.

Clément Bidard

26-letni szef kuchni z Francji. Od trzech lat pracuje w rodzinnej restauracji Le Saint Lazare, której razem z ojcem stara się przywrócić gwiazdkę Michelin. Clement pobierał edukację w École Hotelière Savoie Léman w Thonon-les-Bains. Pracował m.in. w L’Auberge du Père Bise w hotelu Royal w Evian, Le Jules Verne – paryskiej restauracji Alaina Ducassa, w gwiazdkowej MaSie z Hervém Rodriguezem oraz restauracjach i hotelach w szwajcarskich miastach m.in. Genewie, Montreux i Lozannie. Jest laureatem nagrody Talents Gourmands de France – Restaurateur 2017 i członkiem stowarzyszenia JRE zrzeszającego młodych restauratorów z Europy.

E-BidfoodAkademia BidfoodNewsletter
Bidfood Farutex - zaopatrzenie gastronomii, dostawy horeca
Zamknij
Komunikat
Zamknij
Bidfood Farutex - zaopatrzenie gastronomii, dostawy horeca nie wspiera starszych wersji przeglądarek, które mogą nie obsługiwać wszystkich funkcjonalności serwisu. Prosimy o skorzystanie z najnowszych wersji przeglądarek Google Chrome, Firefox, Microsoft Edge lub innych.
Nie pokazuj więcej tego komunikatu