Informacja o produkcie
Arborio to odmiana ryżu kleistego o ziarnach średniej wielkości. Po ugotowaniu ziarenka są zwarte i długo się nie rozpadają. Arborio posiada znaczne ilości amylopektyny, która sprawia, że produkt pęcznieje i się klei. Odmiana ta stanowi podstawę tradycyjnego risotto. Jest też jednym z podstawowych produktów w kuchni azjatyckiej, mimo, że pochodzi z Włoch – to tam został wyselekcjonowany spośród gatunków przywiezionych z Chin.
Skład
100% ryż arborio.
Wartości odżywcze na 100g/100ml
Wartość energetyczna: 1490 kJ/351 kcal
Tłuszcz: 1,3 g
W tym: kw. tłuszcz. nasycone: 0,4 g
Węglowodany: 77 g
W tym cukry: 0,3 g
Białko: 6,8 g
Sól: 0,02 g
Parametry
Kraj pochodzenia: Włochy
Przechowywanie: Temperatura pokojowa
Masa netto: 5 kg
Masa brutto: 5.1 kg
Sposób przygotowania/użycia: Czas gotowania (100 g w dużej ilości wrzącej wody): 15-18 minut.
Przechowywanie przed otwarciem: Przechowywać w suchym miejscu w temperaturze pokojowej.